اثر سیگار بر چشم
اکنون زمان آن فرا رسیده که سیگار خود را خاموش کنید.
دود سیگار و تنباکو ریسک فاکتور مهم شناخته شده در بسیاری از بیماری ها، هم در زنان و هم در مردان نظیر: بیماری های قلبی عروقی، تنفسی و بد خیمی ها محسوب می شود. سیگار اثرات مخرب چشمی نیز دارد. ثابت شده که سیگار در بسیاری از بیماری های شایع و وخیم چشم نطیر: پوسیدگی لکه زرد شبکیه ناشی از سن ( دژنرسانس ماکولا)، گلوکوم (آب سیاه) ، کاتاراکت(آب مروارید) و تنبلی چشم (آمبلیوپی) به عنوان ریسک فاکتور (عامل خطرساز) محسوب می شود. بسیاری از این بیماری ها منجر به کاهش غیر قابل برگشت بینائی می شوند.
سیگار باعث کاهش سطح سرمی مواد آنتی اکسیدان می شود. این مواد وظیفه محافظت از سلولهای شبکیه چشم را بر عهده دارند. سیگار باعث تخریب لایه محافظ مابین شبکیه و عروق خونی شده و منجر به کاهش خونرسانی، تحریک و ایجاد بافت اسکار (جوشگاه) می شود.
همچنین سیگار باعث می شود که بدن در معرض رادیکال های آزاد قرار گیرد که باعث آسیب سلولی و نرسیدن مواد مغذی به شبکیه و عدسی می شود. محققین بر این باورند که سیگار باعث افزایش شانس بروز انواعی از آب مروارید می شود. منواکسید کربن دود سیگار باعث کاهش اکسیژن رسانی و در نتیجه افت دید در شب می شود. سیگار کشیدن تولید سیانید کرده که برای شبکیه سمی است و ممکن است منجر به مشکلی بنام آمبلوپی مسمومیت ((Toxic Amblyopia شود. آمبلیوپی (تنبلی چشم) یعنی کاهش بینائی، بدون ارتباط با تغییرات ساختمانی قابل رویت در چشم؛ به گفته دیگر چشم از نظر ساختمان ظاهری طبیعی است اما فرد بینائی خوبی ندارد.
برخی از مشکلات چشمی با سیگار کشیدن بدتر می شوند. این مشکلات عبارتند از:
اثر سیگار بر خشکی چشم
در خشکی چشم، چشم های شما به اندازه کافی اشک تولید نمی کنند یا اشک تولید شده کیفیت لازم را ندارد. سیگار کشیدن با خشکی چشم باعث احساس خارش، گزش ، سوزش یا قرمز شدن چشم می شود.
مصرف سیگار و ایجاد آب مروارید
اگر سیگار می کشید، در معرض خطر ابتلا به آب مروارید قرار دارید. در اثر آب مروارید عدسی طبیعی چشم شما کدرمی شود. آب مروارید یا کاتاراکت باعث تاری دید می شود و رنگ ها را مات، کمرنگ یا مایل به زرد نشان jمی دهد. آب مروارید با جراحی برداشته می شود.
تاثیر سیگار بر تخریب ماکولای وابسته به سن (AMD)
دژنراسیون وابسته به سن ماکولا وقتی اتفاق می افتد که قسمتی از شبکیه به نام ماکولا یا لکه زرد آسیب دیده باشد. فرد مبتلا دید مرکزی خود را از دست می دهد و نمی تواند جزئیات دقیق تصاویر را ببینید. اما دید محیطی (جانبی) طبیعی باقی می ماند. گاهی اوقات درمان دارویی یا جراحی می تواند در جلوگیری از بدتر شدن افراد خاص مبتلا به AMD کمک کند. اما درمانی قطعی وجود ندارد. مطالعات نشان می دهد که افراد سیگاری و افردیکه سابقه مصرف سیگار دارند، بیشتر از افرادی که هرگز سیگار نمی کشند مبتلا به AMD می شوند.
استعمال سیگار در بیماران با رتینوپاتی دیابتی
سیگاری هایی که دیابت دارند نیز در معرض خطر بیشتر ابتلاء به رتینوپاتی دیابتی هستند. رتینوپاتی دیابتی هنگامی است که رگ های خونی چشم آسیب می بینند. دیابت باعث تاری دید و بینایی کج و معوج و احتمالاً کوری می شود. درمان این بیماری شامل دارو یا جراحی است.
سیگار و مشکلات عصب بینایی
افرادی که سیگار می کشند احتمال بروز مشکلات عصب بینایی را دارند. عصب بینایی چشم را به مغز متصل می کند. آسیب به این عصب می تواند منجر به کوری شود. سیگار کشیدن می تواند آسیب عوامل خطرزا که منجر به گلوکوم می شوند را افزایش دهد – بیماری که بر عصب بینایی تأثیر می گذارد.
سیگار و یووئیت
سیگار کشیدن می تواند منجر به بیماری یووئیت شود که بخشی از چشم تحت عنوان uvea را درگیر کند. یووه لایه میانی دیواره چشم است. یووئیت زمانی است که این لایه ملتهب (قرمز و متورم) شود. این بیماری باعث قرمزی چشم، درد و مشکلات بینایی می شود.
بیماری گریوز در مصرف کنندگان سیگار
این بیماری غده تیروئید را درگیر می کند. یکی از علائم بیماری گریوز برآمدگی چشم است. در سیگاری هایی که مبتلا به بیماری گریوز هستند، بیماری وخیم تر است. آنها همچنین ممکن است بینایی خود را از دست بدهند.
استعمال سیگار در دوران بارداری؟ سیگار کشیدن می تواند به چشم کودک شما آسیب برساند.
اگر در دوران بارداری سیگار می کشید، کودک شما ۵ برابر بیشتر در معرض ابتلا به مننژیت باکتریایی در کودکی است. در این بیماری بافت های اطراف مغز متورم می شوند. مننژیت می تواند باعث عفونت (های چشم) و سایر مشکلات بینایی شود.
همچنین ، سیگار کشیدن در دوران بارداری خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد. زایمان زودرس می تواند منجر به یک مشکل جدی چشمی به نام “رتینوپاتی نوزادان نارس” شود. کودک ممکن است دچار کم بینایی یا کوری دائمی شود.
اطفال نوپا و کودکان نیز در معرض خطر سیگار اطرافیان سیگاریشان قرار دارند. یک مطالعه جدید نشان می دهد کودکان تا ۶ سالگی در خطرآسیب چشمی دود سیگار هستند.
پرهیز از استعمال دخانیات و دوری از افراد سیگاری یا ترک سیگار در صورت سیگار کشیدن، از بهترین سرمایه گذاری هایی است که می توانید برای سلامتی طولانی مدت چشم خود انجام دهید.